Gujarat Gk Questions and Answers

Gujarat state Gk Questions and Answers are helpful for all the students. Since are attending quiz competitions this list will give a better idea and easy information. Inside we collected a huge list of Gujarat Gk Questions and Answers are from previous quiz competitions. Here is the additional advantage we have given to download so anyone can use this data to prepare offline.

Gujarat Gk Questions and Answers from the previous Quiz papers

 

1) What is the language spoken in Gujarat?

  1. A) Marathi
  2. B) Gujarati
  3. C) Tamil
  4. D) Hindi

Ans: Gujarati

 

2) When did Gujarat and Maharashtra divide?

  1. A) 1 june 1960
  2. B) 9 may 1970
  3. C) 1 may 1960
  4. D) 9 june 1970

Ans: 1 may 1960

 

3) What is the last largest city in Gujarat?

  1. A) Ahmadabad
  2. B) Vadodara
  3. C) Nadiad
  4. D) Gandhidham

Ans: Ahmadabad

 

4) How many Parliamentary constitutions are in Gujarat?

  1. A) 44
  2. B) 29
  3. C) 37

D)26

Ans: 26

 

5) Where was India’s first port established?

  1. A) Paradip(odisa)
  2. B) mangalore(karnataka)
  3. C) Mormugao(goa)
  4. D) Lothal(Gujarat)

Ans: Lothal(Gujarat)

 

6) What is the position of Gujarat in Nuclear Electricity generation?

  1. A) 4th
  2. B) 2nd
  3. C) 9th
  4. D) 6th

Ans: 2nd

 

7) According to area what is the rank of Gujarat?

  1. A) 6th
  2. B) 2nd
  3. C) 4th
  4. D) 9th

Ans: 6th

 

8) Who is the first female Chief Minister of Gujarat?

  1. A) Anandiben Patel
  2. B) Rabri Devi
  3. C) Rajinder Kaur Bhattal
  4. D) Uma Bharti

Ans: Anandiben Patel

 

9) Which is the tallest tower of Gujarat?

  1. A) Finance Tec
  2. B) modi inagurates

C)GIFT one

  1. D) Indus

Ans: GIFT one

 

10) Which is the busiest railway station in Gujarat?

  1. A) Kavi Railway stayion
  2. B) Sardargram Railway station
  3. C) Vadodara Railway station
  4. D) Vasad Junction

Ans: Vadodara Railway station

 

11) After the bifurcation of Maharashtra and Gujarat, how many districts are present in Gujarat?

  1. A) 43
  2. B) 23
  3. C) 33
  4. D) 53

Ans: 33

 

12) According to population, what is the rank of Gujarat?

  1. A) 4th
  2. B) 2nd
  3. C) 9th
  4. D) 6th

Ans: 9th

 

13) Production of what made Gujarat stay in number one position in food?

  1. A) Maize
  2. B) Wheat
  3. C) Rice
  4. D) Ground nut

Ans: Ground nut

 

14) Where is the world’s largest Shipbreaking Yard?

  1. A) United Kingdom at United States
  2. B) Gujarat near Bhavnagar at Alang
  3. C) Germany near Italy
  4. D) Chittagong at Bangladesh

Ans: Gujarat near Bhavnagar at Alang

 

15) How many kilometers is the Longest coastline of Gujarat?

  1. A) 1400 km
  2. B) 1200 km
  3. C) 1600 km
  4. D) 1800 km

Ans: 1600 km

 

16) Who is Governer of Gujarat in 2020?

  1. A) N.Bhagwati
  2. B) SarupSingh
  3. C) Acharya Devvrat
  4. D) Ram Krishna Trivedi

Ans: Acharya Devvrat

 

17) In which city is the famous ‘Lakhotha’ museum located at Gujarat?

  1. A) Ahmadabad
  2. B) Nadida
  3. C) Jamnagar
  4. D) Vadodara

Ans: Jamnagar

18) Where is the India’s one and only Liquid Chemical Port Terminal located ?

  1. A) Jamnagar
  2. B) Vadodara
  3. C) Dahej
  4. D) Nadida

Ans: Dahej

19) Who is the first Prime Minister from Gujarat?

  1. A) Narendra Modi
  2. B) Atal Bihari vajpayee
  3. C) Moraji Desai
  4. D) SarupSingh

Ans: Moraji Desai

 

20) What is the Literacy rate of Gujarat?

  1. A) 531%, Male: 87.23%, Female: 60.73%
  2. B) 79.31%, Male: 723%, Female: 40.79%
  3. C) 79.31%, Male: 923%, Female: 80.73%
  4. D) 79.31%, Male: 87.23%, Female: 70.73%

Ans: 79.31%, Male: 87.23%, Female: 70.73%

 

21) What is the rank of Gujarat in producing the gas based electricity generation?

  1. A) 4th
  2. B) 9th
  3. C) 1st
  4. D) 2nd

Ans: 1st

 

22) In which direction of India in Gujarat located?

  1. A) southren most region
  2. B) esteren most region
  3. C) northeren most region
  4. D) western most region

Ans: western most region

 

23) On which river is the Kamelswari Dam situated?

  1. A) NArmada River
  2. B) Tapi River
  3. C) Mahi River
  4. D) Hiran river

Ans: Hiran river

 

24) Who was the person from Ahmadabad in Gujarat who is known as ‘Father of Indian Space Programme’?

  1. A) Moraji Desai
  2. B) Acharya Devvrat
  3. C) SarupSingh
  4. D) Vikram Sarabhai

Ans: Vikram Sarabhai

 

25) Who is the Chief Minister of Gujarat in 2020?

  1. A) SarupSingh
  2. B) Rabri Devi
  3. C) Rajinder Kaur Bhattal
  4. D) Vijay Rupani

Ans: Vijay Rupani

 

26) What is the area of Gujarat which made it stand in the 6th position in India?

  1. A) 1,86,024sq.km
  2. B) 1,96,029km
  3. C) 1,90,024sq.km
  4. D) 1,96,024sq.km

Ans: 1,96,024sq.km

 

27) What is the population of Gujarat?

  1. A) 6,04,39,700
  2. B) 6,04,49,692
  3. C) 6,04,49,700
  4. D) 6,04,39,692

Ans: 6,04,39,692

 

28) What is the state song of Gujarat?

  1. A) Janaganamana
  2. B) vandematram
  3. C) Jai Jai javan
  4. D) Jai Jai Garavi Gujarat

Ans: Jai Jai Garavi Gujarat

29) Which is the state tree of Gujarat?

  1. A) cashew
  2. B) coconut

C)mango

  1. D) Baniyan

Ans: Baniyan

30) Which is the state fruit of Gujarat?

  1. A) Pappaya
  2. B) Pinnapple
  3. C) Guva
  4. D) Mango

Ans: Mango

 

31) Which is state flower of Gujarat?

  1. A) lilly
  2. B) jasmin
  3. C) sunflower
  4. D) Marigold(Tagetes)

Ans: Marigold(Tagetes)

 

32) Which is the State bird of Gujarat?

  1. A) pillal
  2. B) king fisher
  3. C) woodpicker
  4. D) Greater Flamingo

Ans: Greater Flamingo

 

33) Which is the state animal?

  1. A) Lion
  2. B) Javan Raino
  3. C) Red Wolf
  4. D) Asiatic Lion

Ans: Asiatic Lion

 

34) Which is the famous traditional food of Gujarat?

  1. A) Pulka
  2. B) Parota
  3. C) Rotti
  4. D) Dhokla

Ans: Dhokla

 

35) Which of the following festivals are famous in Gujarat?

  1. A) Sri Rama Navami
  2. B) Dessura
  3. C) Diwali
  4. D) Sri Krishna Janmashtami, Diwali

Ans: Sri Krishna Janmashtami, Diwali

 

36) What is the dressing style of Females in Gujarat?

  1. A) chudidhar
  2. B) saree
  3. C) lehanga
  4. D) Gagra choli

Ans: Gagra choli

 

37) What is the dressing style of males in Gujarat?

  1. A) kurtha
  2. B) lalchi
  3. C) lungi
  4. D) Kediyu or Kirta and Dothi or Chorna

Ans: Kediyu or Kirta and Dothi or Chorna

 

38) Which is the state dance of Gujarat?

  1. A) Bartanatyam
  2. B) kuchipudi
  3. C) katakali
  4. D) Garba

Ans: Garba

 

39) Which are the rivers flowing through Gujarat?

  1. A) Narmada,Tapati
  2. B) Sabarmali, tapati
  3. C) Yamuna, Narmada
  4. D) Sabarmali, Narmada

Ans: Sabarmali, Narmada

40) Which is the capital of Gujarat?

  1. A) Ahmedpur
  2. B) Patan
  3. C) Dwaraka
  4. D) Gandhi Nagar

Ans: Gandhi Nagar

41) Which state is the North East border of Gujarat?

  1. A) Daman And Diu
  2. B) Maharashtra
  3. C) Mdhya Pradesh
  4. D) Rajasthan

Ans: Rajasthan

 

42) Which state is the South East border of Gujarat?

  1. A) Damman and Diu
  2. B) Rajasthan
  3. C) Maharashtra
  4. D) Rajastan

Ans: Maharashtra

 

43) Which sea surrounds the East part of Gujarat?

  1. A) PAkistan Arabian sea
  2. B) Indian Ocean
  3. C) Bay of Bengal
  4. D) Arabian sea

Ans: Arabian sea

 

44) Who are the tribals mostly present in India?

  1. A) Gonds
  2. B) Angami
  3. C) Khasi
  4. D) Bhil

Ans: Bhil

 

45) Which forest in Gujarat is only home for wild animals where Asiatic lions are present?

  1. A) Van Chetna Forest
  2. B) Chhodavadi forest
  3. C) Kankai forest
  4. D) Gir forest

Ans: Gir forest

 

46) From which civilization is the district Lothal emphised in Gujarat?

  1. A) talukacivilization

B)Limdi civilization

  1. C) Harpan civilization
  2. D) Indus valley civilization

Ans: Indus valley civilization

 

47) What is the meaning of the state name Gujarat which is derived from the Sanskrit word ‘Gurjaradesa’?

  1. A) The land of Gajendra
  2. B) The land of Javan
  3. C) The land of War
  4. D) The land of Gurjaras

Ans: The land of Gurjaras

 

48) Which is the University set up by the Maitrakas in (around 640) in Gujarat?

  1. A) Parul University
  2. B) Reva University
  3. C) Delima University
  4. D) Nalanda University

Ans: Nalanda University

 

49) What is the famous Gujarat breakfast?

  1. A) Gare
  2. B) Puri
  3. C) Dosa
  4. D) Fafda

Ans: Fafda

 

50) Which is the type of saree made in Potan at Gujarat?

  1. A) Gadwal
  2. B) chiffon
  3. C) kanchipuram
  4. D) Patola

Ans: Patola

https://gov.mailyourjob.com/himachal-pradesh…ions-and-answers/

Leave a Comment