Himachal Pradesh Gk Questions and Answers

Himachal Pradesh state Gk Questions and Answers are helpful for all the students. Since are attending quiz competitions this list will give a better idea and easy information. Inside we collected a huge list of Himachal Pradesh Gk Questions and Answers are from previous quiz competitions. Here is the additional advantage we have given to download so anyone can use this data to prepare offline.

 

Himachal Pradesh State Gk Questions and Answers

1) What is the capital of Himachal Pradesh?

  1. A) Delhi
  2. B) Jharkand
  3. C) Shimla
  4. D) Srinagar

Ans: Shimla

 

2) What is the literal meaning of Himachal Pradesh?

  1. A) ice land
  2. B) snow state
  3. C) the land of snow
  4. D) In the lap of Himalayas

Ans: In the lap of Himalayas

 

3) When was the formation day of Himachal Pradesh?

  1. A) 25th January 1970
  2. B) 25th January 1971
  3. C) 26th January 1970
  4. D) 26th January 1971

Ans: 25th January 1971

 

4) How many districts are present in Himachal Pradesh?

  1. A) 12
  2. B) 14
  3. C) 16
  4. D) 8

Ans: 12

 

5) What is the area of Himachal Pradesh?

  1. A) 55,673sq.km
  2. B) 55,5km
  3. C) 55,672km
  4. D) 55,671km

Ans: 55,673sq.km

 

6) Who the Chief Minister of Himachal Pradesh in 2020?

  1. A) Prem Kumar
  2. B) Yashwanth Singh Parmar
  3. C) Narendra Modi
  4. D) Jay Ram Thakur

Ans: Jay Ram Thakur

 

7) Who is the first Chief Minister of Himachal Pradesh?

  1. A) Prem Kumar
  2. B) Yashwanth Singh Parmar
  3. C) Narendra Modi
  4. D) Jay Ram Thakur

Ans: Yashwanth Singh Parmar

 

8) Who is the Governor of Himachal Pradesh in 2020?

  1. A) Jay Ram Thakur
  2. B) Bandaru Dattatreya
  3. C) Yashwanth Singh Parmar
  4. D) Narendra Modi

Ans: Bandaru Dattatreya

 

9) Which is one of the river in Himachal Pradesh?

  1. A) Chenab, Ravi, Beas, Sutlej, Ravi
  2. B) Kalatope khajjar, Ravi, Beas, Sutlej, Ravi
  3. C) Ganga,Chenab, Beas, Sutlej, Ravi
  4. D) Chail,Chenab, Ravi, Beas, Sutlej

Ans: Chenab, Ravi, Beas, Sutlej, Ravi

 

10) Which is the largest lake in Himachal Pradesh?

  1. A) SURAJ Lake
  2. B) CHANDRA Lake
  3. C) PARASHAR Lake
  4. D) RENUKA Lake

Ans: RENUKA Lake

 

11) Which is the World Heritage Site in Himachal Pradesh, a national park?

  1. A) The Great Himalayan state Park in Koneru

B)The Great Himalayan state Park in Kulluru

  1. C) The Great Himalayan National Park in Kuneru
  2. D) The Great Himalayan National Park in Kulluru

Ans: The Great Himalayan National Park in Kulluru

 

12) Which is the national Park in Himachal Pradesh which has the history of Tibet Buddhists?

  1. A) Pin Valley National Park
  2. B) Drop Valley National Park
  3. C) Pin peek National Park
  4. D) Drop Peek National Park

Ans: Pin Valley National Park

 

13) Which is the Wildlife Sanctuary in Himachal Pradesh at a hill station?

  1. A) Raine
  2. B) Range
  3. C) mansoon
  4. D) Chail

Ans: Chail

 

14) Which is the sanctuary situated in Himachal Pradesh at Sirmour which is also a reserve forest?

  1. A) Chandra Sanctuary
  2. B) Renuka Sanctuary
  3. C) Suraj Sanctuary
  4. D) Parasar Sanctuary

Ans: Renuka Sanctuary

 

15) Which is the sanctuary in Himachal Pradesh which has flora and fauna, lies in the path of river ‘Ravi’?

  1. A) Kanar and Khajjar sanctuary

B)Kalatop and Khajjar sanctuary

C)Kalatar and Khajjar sanctuary

  1. D) Kalatop and Khaja sanctuary

Ans: Kalatop and Khajjar sanctuary

 

16) Which is the train that is the World Heritage Site for covering the steepest slope in least distance?

  1. A) Kalka-Shimla Railway(Toy Train) steep slope: 5816feet, least distance: 91Km
  2. B) Kalka-Shimla Railway(Toy Train) steep slope: 5816feet, least distance: 96Km
  3. C) Kalka-Shimla Railway(Toy Train) steep slope: 5802feet, least distance: 91Km
  4. D) Kalka-Shimla Railway(Toy Train) steep slope: 5816feet, least distance: 96Km

Ans: Kalka-Shimla Railway(Toy Train) steep slope: 5802feet, least distance: 96Km

 

17) Which is the highest motorable road in the world, in Himachal Pradesh?

  1. A) Kullu
  2. B) Manali

C)Kullur  Manali

  1. D) Kullu Manali

Ans: Kullu Manali

 

18) Which is one of the most beautiful cricket stadium in the world at Himachal Pradesh?

  1. A) Uppalpadu
  2. B) Bramhanandham
  3. C) Dharmshal
  4. D) NtR

Ans: Dharmshal

 

19) What is the other name for the city Solan in Himachal Pradesh?

  1. A) lemoncity
  2. B) Mushroom city
  3. C) Ground nut city
  4. D) Papaya city

Ans: Mushroom city

 

20) Which is the highest cricket ground in World located at Himachal Pradesh?

  1. A) Gachbowli Cricket Ground
  2. B) NTR Cricket Ground
  3. C) Uppal Cricket Ground
  4. D) Chail Cricket Ground

Ans: Chail Cricket Ground

 

21) What is the district Khajjiar famously called as?

A)US of Himachal Pradesh

B)Goa of Himachal Pradesh

C)Bangkok of Himachal Pradesh

  1. D) Switzerland of Himachal Pradesh

Ans: Switzerland of Himachal Pradesh

 

22) Which is the village in Himachal Pradesh which has the world’s highest post office and polling Station?

  1. A) Sikkim
  2. B) Hikkim
  3. C) Likkim
  4. D) Pikkim

Ans: Hikkim

 

23) Which is the famous festival of Himachal Pradesh?

  1. A) Diwali
  2. B) Dessura
  3. C) Onam
  4. D) Pori

Ans: Pori

 

24) Which is the famous dance and music of Himachal Pradesh?

  1. A) Katak Dance
  2. B) Kuchipudi Dance
  3. C) Mala Dance
  4. D) Bharata natyam[ Dance

Ans: Mala Dance

https://gov.mailyourjob.com/punjab-state-gk-…ions-and-answers/

25) Which is one of the famous dance in Himachal Pradesh, which is traditional and performed mostly by the tribals?

  1. A) Mala Dance
  2. B) Katakali Dane
  3. C) Rakshas dance
  4. D) Break Dance

Ans: Rakshas dance

26) What are the languages spoken by the people of Himachal Pradesh?

  1. A) Hindi, Punjabi, Kinnauri, Bihar
  2. B) Hindi, Punjabi, Urdu, Pahar
  3. C) Hindi, Oddia, Kinnauri, Pahar
  4. D) Hindi, Punjabi, Kinnauri, Pahar

Ans: Hindi, Punjabi, Kinnauri, Pahari

 

27) Which is the state animal of Himachal Pradesh?

  1. A) leopard
  2. B) Jagguar
  3. C) Leapard
  4. D) Snow Leapard

Ans: Snow Leapard

 

28) Which is the state bird of Himachal Pradesh?

  1. A) Eastern Tragopan
  2. B) Northern Tragopan
  3. C) Southern Tragopan
  4. D) Western Tragopan

Ans: Western Tragopan

 

29) Which is the state flower of Himachal Pradesh?

  1. A) Sunflower
  2. B) Marrigold
  3. C) LIlly
  4. D) Pink Rhododendron

Ans: Pink Rhododendron

 

30) Which is the Tate tree of Himachal Pradesh?

  1. A) tall trees
  2. B) Deodar
  3. C) pine
  4. D) Mango tree

Ans: Deodar

 

31) What are the major crops of Himachal Pradesh?

  1. A) jowar
  2. B) tobacco
  3. C) Mirchi
  4. D) Wheat

Ans: Wheat, rice, Maize, Barley, apples

 

32) What is the ranking of Himachal Pradesh in the production of apples?

  1. A) 2nd
  2. B) 3rd
  3. C) 4th
  4. D) 5th

Ans: 2nd

 

33) What are the border states of Himachal Pradesh?

  1. A) Rajesthan
  2. B) Bihar
  3. C) Jammu Kashmir
  4. D) Madhya Pradesh

Ans: Jammu and Kashmir, Haryana, Punjab,  Uttarakhand

 

34) How many seats does Himachal Pradesh has in Assembly?

  1. A) 68
  2. B) 66
  3. C) 63
  4. D) 69

Ans: 68

 

35) How many seats does Himachal Pradesh has in Lok Sabha?

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Ans: 4

36) How many seats does Himachal Pradesh have in Rajya Sabha?

  1. A) 2
  2. B) 1
  3. C) 3
  4. D) 4

Ans: 3

37) Which is famous woolen crafts of Himachal Pradesh?

  1. A) kurta Shawls
  2. B) pija Shawls
  3. C) Della Shawls
  4. D) Kullu Shawls

Ans: Kullu Shawls

 

38) What famous art in Himachal Pradesh which is done in Basholi and Kangra style?

  1. A) Dance
  2. B) Pahari
  3. C) Singing
  4. D) Painting

Ans: Pahari

 

40) What are the minerals mostly available in Himachal Pradesh?

  1. A) Rock salt, slate, gypsum, Granite
  2. B) Rock salt, silika, gypsum, limestone
  3. C) salt, slate, gypsum, limestone
  4. D) Rock salt, slate, gypsum, limestone

Ans: Rock salt, slate, gypsum, limestone

 

41) What are the industries in Himachal Pradesh?

  1. A) IT, Fruit processing, cement,
  2. B) IT, Fruit processing, drinks, electronics
  3. C) Beer, Fruit processing, cement, electronics
  4. D) IT, Fruit processing, cement, electronics

Ans: IT, Fruit processing, cement, electronics

 

42) What are the airports in Himachal Pradesh?

  1. A) Butaar
  2. B) Jubbar hutty, Guggoli
  3. C) Butaar, Jubbar hutty,
  4. D) Butaar, Jubbar hutty, Guggoli

Ans: Butaar, Jubbar hutty, Guggoli

 

43) What is the famous food in Himachal Pradesh?

  1. A) Roti
  2. B) Pulka
  3. C) Chat
  4. D) Dham

Ans: Dham

 

44) What is the famous festival in Himachal Pradesh?

  1. A) Ugadi
  2. B) Bathukamma
  3. C) Mahashivaratri
  4. D) Ramzan

Ans: Mahashivaratri

 

45) What is the traditional dress of women in Himachal Pradesh?

  1. A) saree
  2. B) Salwar Kameez and Ghagra Choli
  3. C) punjabi
  4. D) Half saree

Ans: Salwar Kameez and Ghagra Choli

 

46) What is the traditional dress of men in Himachal Pradesh?

  1. A) Pancha kanduva
  2. B) sherwani
  3. C) tight fit churidars, pajamas
  4. D) pant shirt

Ans: Tight fit churidars, pyjamas, long coat, and a stretched tuban

47) What is the additional official language of Himachal Pradesh?

  1. A) Sanskrit
  2. B) Urdu
  3. C) Marathi
  4. D) Punjabi

Ans: Sanskrit

48) What is one of the famous tribes in Himachal Pradesh?

  1. A) Gupta
  2. B) Koli
  3. C) lambada
  4. D) bhagi

Ans: Koli, Hali, Dagi

 

Leave a Comment