Jammu and Kashmir Gk Questions and Answers

Jammu and Kashmir state Gk Questions and Answers are helpful for all the students. Since are attending quiz competitions this list will give a better idea and easy information. Inside we collected a huge list of Jammu and Kashmir Gk Questions and Answers are from previous quiz competitions. Here is the additional advantage we have given to download so anyone can use this data to prepare offline.

 

Jammu and Kashmir State Gk Questions and Answers

1) What is the winter capital of Jammu and Kashmir?

  1. A) Nagpur
  2. B) Shimla
  3. C) Srinagar
  4. D) Jammu Cantonment

Ans: Jammu Cantonment

 

2) What is the language spoken by the people of Jammu and Kashmir?

  1. A) Hindi
  2. B) Tamil
  3. C) Urdu
  4. D) English

Ans: Urdu

 

3) Which is the largest city of Jammu and Kashmir?

  1. A) Nagpur
  2. B) Shimla
  3. C) Srinagar
  4. D) Jammu Cantonment

Ans: Srinagar

 

4) What is the summer capital of Jammu and Kashmir?

  1. A) Shimla
  2. B) Nagpur
  3. C) Srinagar
  4. D) Jammu Cantonment

Ans: Srinagar

 

5) Who is the first lady Chief Minister of Jammu and Kashmir?

  1. A) Omar Abdullah
  2. B) syed Mir Qasim
  3. C) Mehbooba Mufti
  4. D) Yehabuba Mufthi

Ans: Yehabuba Mufthi

 

6) What is the geographical position of Jammu and Kashmir which makes it view special?

  1. A) The most Northeastern part of India
  2. B) The most Northwestern part of India
  3. C) The most Northern part of India
  4. D) The most southern part of India

Ans: The most Northern part of India

 

7) Which part of Jammu and Kashmir is under Pakistan?

  1. A) Kargil
  2. B) Poonch
  3. C) Muzaffarabad
  4. D) Azzad Kashmir

Ans: Azzad Kashmir

 

8) Which article gives Jammu and Kashmir a special status in the Indian Constitution?

  1. A) Article:379
  2. B) Article:360
  3. C) Article:330
  4. D) Article:370

Ans: Article:370

 

9) Which states in India have Jammu and Kashmir as their neighbouring state?

  1. A) Punjab, Uttarancahal
  2. B) Punjab, Himachal Pradesh
  3. C) Punjab, Haryana
  4. D) Uttarancahal, Himachal Pradesh

Ans: Punjab, Himachal Pradesh

 

10) Who is the person during whose ruling Jammu and Kashmir has been added to the Indian Union?

  1. A) Pratap Singh
  2. B) Ranbir Singh
  3. C) Maha Raja Harisingh
  4. D) Gulab singh

Ans: Maha Raja Harisingh

 

11) Towards which bank of the river is Srinagar situated?

A) Bramhaputra

B) Ganga

C)yamuna

D) Jeelam

Ans: Jeelam

 

12) Which is the holy field of Hindus in Jammu and Kashmir?

  1. A) Vishwanath Caves
  2. B) Ajantha Caves
  3. C) Ellora caves
  4. D) Amarnadh caves

Ans: Amarnadh caves

 

13) When is Jammu and Kashmir declared as the Union ruling state?

  1. A) 31 October 2018
  2. B) 30 October 2019
  3. C) 30 October 2018
  4. D) 31 October 2019

Ans: 31 October 2019

 

14) How many districts are under a Central government of Jammu and Kashmir?

  1. A) 21
  2. B) 19
  3. C) 20
  4. D) 22

Ans: 20

 

15) How many members represent Jammu and Kashmir in Lok Sabha?

  1. A) 2
  2. B) 3
  3. C) 4
  4. D) 5

Ans: 5

 

16) How many members represent Jammu and Kashmir in Rajya Sabha?

  1. A) 1
  2. B) 3
  3. C) 4
  4. D) 2

Ans: 4

 

17) According to which article, in Jammu Kashmir comes under Union Territory?

  1. A) Article: 230
  2. B) Article: 231
  3. C) Article: 234
  4. D) Article: 239

Ans: Article: 239

18) How is the ruling going on in Jammu and Kashmir?

A) Lieutenant Governor appointed by the Prime minister

B) Lieutenant Governor appointed by the people

C)Lieutenant Governor appointed by the President

D) Lieutenant Governor appointed by the leaders

Ans: Lieutenant Governer appointed by the President

19) Who is the first Lieutenant Governer of Jammu and Kashmir?

  1. A) Raj singh
  2. B) Karan Singh
  3. C) Satya Pal MAlik
  4. D) Girish Chandra Murmu

Ans: Girish Chandra Murmu

 

20) What is the rank of Jammu and Kashmir after Delhi in a number of seats of Lok Sabha?

  1. A) 3rd position
  2. B) 4th position
  3. C) 5th position
  4. D) 2nd position

Ans: 2nd position

 

21) Which is one of the famous tourist places in Srinagar at Jammu and Kashmir near Dal Lake?

  1. A) Dastgeer sahib
  2. B) Zangla Monastery
  3. C) Dodhpathri
  4. D) Mughal Gardens

Ans: Mughal Gardens

 

22) Under which river flow do they consider Jammu and Kashmir state?

  1. A) Tapati
  2. B) Yamuna
  3. C) Ganga
  4. D) Sindhu

Ans: Sindhu

 

23) What is the first Muslim empire that ruled Jammu and Kashmir in 1339?

  1. A) Gulabh Singh empire
  2. B) Aourangajab Empire
  3. C) Shamir Empire
  4. D) Moughal Empire

Ans: Shamir Empire

 

24) Which is the first English-Sikh war with which Jammu and Kashmir was undertaken by English Government?

  1. A) Shamir empire
  2. B) Moughal Empire
  3. C) Gulabh Singh empire
  4. D) Aourangajab empire

Ans: Gulabh Singh empire

 

25) Who empires Jammu and Kashmir after Gulab Singh?

  1. A) Ranbeer Singh
  2. B) Kabir Singh
  3. C) Gulabh Singh empire
  4. D) Ranveer Singh

Ans: Ranbeer Singh

 

26) What are the ranges of Himalayas which are part of Jammu and Kashmir?

  1. A) Everast range
  2. B) Peek range
  3. C) Himalayan ranges
  4. D) Pirapanjal ranges

Ans: Pirapanjal ranges

 

27) What is the west border of Jammu and Kashmir?

  1. A) kijakistan
  2. B) Pakistan
  3. C) Afganistan
  4. D) China

Ans: Pakistan

 

28) What is the South border of Jammu and Kashmir?

  1. A) Punjab
  2. B) Himachal pradesh
  3. C) Haryana
  4. D) uttarpradesh

Ans: Haryana

29) What is the famous food of Jammu and Kashmir?

A)Rice

  1. B) Paneer
  2. C) Roti
  3. D) Rogan Josh

Ans: Rogan Josh

30) What is the main food in Jammu and Kashmir?

  1. A) RIce
  2. B) Rogan Josh
  3. C) Paneer
  4. D) Roti

Ans: Rice

 

31) Which is the dance performed by the tribal men of Jammu and Kashmir on certain occasions?

  1. A) Bhartanatyam
  2. B) kuchipudi
  3. C) katak
  4. D) Dumhal

Ans: Dumhal

 

32) What is the dance originated several years ago in Jammu and Kashmir in order to celebrate the spring and the festival Id-Ul-Fitr?

A)Rouf dance

B) Dumhal

C) Break dance

D) Disco dance

Ans: Rouf dance

 

33) What is the traditional dress of Jammu and Kashmir?

  1. A) Ghagra Choli, lalchi
  2. B) Lehanga, Peshwaj
  3. C) Ghagra Choli, Kurta
  4. D) Ghagra Choli, Peshwaj

Ans: Ghagra Choli, Peshwaj

 

34) Who are the major tribes in Jammu and Kashmir?

  1. A) chanchu, Beda
  2. B) Balti, Dalit
  3. C) Balti, Beda
  4. D) Dalit, Beda

Ans: Balti, Beda

 

35) What is the main economy of Jammu and Kashmir?

  1. A) Business
  2. B) Architect
  3. C) Agriculture
  4. D) Poultry

Ans: Agriculture

 

36) What is the famous handicraft of Jammu and Kashmir?

  1. A) Pashmina

B)Looming

  1. C) Lalach
  2. D) Saree

Ans: Pashmina

 

37) Which of these is a monument of Jammu and Kashmir?

  1. A) Charminar
  2. B) Poonch Fort
  3. C) Red Fort
  4. D) India Gate

Ans: Poonch Fort

 

38) What is the famous monument in Srinagar,Jammu Kashmir?

  1. A) Pari Mahal
  2. B) Red Fort
  3. C) Poonch Fort
  4. D) Bahu Fort

Ans: Park Mahal

 

39) Which is the famous National Park in Jammu and Kashmir?

  1. A) Anshi
  2. B) Jim korbet
  3. C) Manas
  4. D) Dachigam national park

Ans: Dachigam national park

 

40) How many wildlife sanctuaries are present in Jammu and Kashmir?

  1. A) 20
  2. B) 15
  3. C) 13
  4. D) 8

Ans: 13

 

41) Which of these is one of the rare species found in Jammu and Kashmir?

  1. A) Musk deer
  2. B) Bengal tiger
  3. C) peacock
  4. D) Threatened fauna

Ans: Musk deer, Cranes etc.

 

42) Which is the state bird of Jammu and Kashmir?

  1. A) Indian roller
  2. B) Parrot
  3. C) peacock
  4. D) Musk deer

Ans: Black-necked crane

 

43) What is the state animal of Jammu and Kashmir?

  1. A) Kashmir Stag
  2. B) Crane
  3. C) Tiger
  4. D) polar bear

Ans: Kashmir Stag

 

44) What is the state flower of Jammu and Kashmir?

  1. A) Jasmine
  2. B) water lilly
  3. C) Lotus
  4. D) Nelumbo Nucifera

Ans: Nelumbo Nucifera

 

45) What is the state tree of Jammu and Kashmir?

  1. A) Mango tree
  2. B) climbers
  3. C) Platanus Orientalis
  4. D) Plane trees

Ans: Platanus Orientalis

 

46) What is the emblem used by the Government of Jammu and Kashmir during 1947-1952?

  1. A) fort of Jammu Kashmir
  2. B) Coat of arms
  3. C) lions
  4. D) Map of Jammu Kashmir

Ans: coat of arms

47) Which of the following is one of the famous fruit of Jammu and Kashmir?

  1. A) Almond and Safron, Pine apple
  2. B) Almond and Cashew, Kashmir apple
  3. C) Almond and Safron, Kashmir apple
  4. D) Guva and Safron, Kashmir apple

Ans: Almond and Safron, Kashmir apple

48) Which is one of the famous festival in Jammu and Kashmir?

  1. A) Onam
  2. B) Diwali
  3. C) Dessura
  4. D) Dosmochi

Ans: Dosmochi

  • Jamu and Kashmir was formed on ?

A)29 October 1947

B)26 October 1946

C)26 October 1947

D)29 October 1946

Ans:26 October 1947

  • Which article resembles Jammu and Kashmir ?

A)35A

B)35B

C)36A

D)36B

Ans:35A

Leave a Comment