Maharashtra State Gk Questions and Answers pdf Download

Maharashtra state Gk Questions and Answers is helpful for all the students.who are attending quiz competitions this list will give a better idea and easy information. Inside we collected a huge list of Maharashtra state Gk Questions and Answers are from previous quiz competitions. Here is the additional advantage we have given to download so anyone can use this data to prepare offline.

Maharashtra state Gk Questions and Answers

Maharashtra state Gk Questions and Answers

Maharastra state Gk Questions and Answers Download

1) What is the official state language of Maharashtra?

  1. A) Kennada
  2. B) Telugu
  3. C) Hindi
  4. D) Marathi

Ans: Marathi

 

2) What is the meaning of Maharashtra?

  1. A) Rathi
  2. B) Raj
  3. C) Maha Raj
  4. D) bravery

Ans: Rathi(Chariot driver)

 

3) Who made Maharashtra appear in 7th century?

  1. A) Huan Tsang
  2. B) Fa kua ki
  3. C) Shivaji
  4. D) Mughals

Ans: Huan Tsang(Chinese Traveller)

 

4) Who initially started ruling Maharashtra?

  1. A) Mughals
  2. B) Sur’s
  3. C) Maratha empire
  4. D) Gupta’s

Ans: Mughals

 

5) Who is the father of Maharashtra?

  1. A) Shivaji Bhosle
  2. B) Shahaji
  3. C) Tanaji
  4. D) Shambhaji

Ans: Shivaji Bhosle

 

6) Maharashtra is also known as ………..?

  1. A) Land of Marathi
  2. B) Land of Mughals
  3. C) Land of trade
  4. D) Land of Shivaji

Ans: Land of Marathi

 

7) What is Maharashtra earlier known as?

  1. A) Bombay city
  2. B) Mumbai
  3. C) Rathi
  4. D) Marathi state

Ans: Bombay city or Bombay state

 

8) Which year did the Maharashtra and Gujarat are bifurcated?

  1. A) 5 July1960
  2. B) 1May 1960
  3. C) 2 June 1960
  4. D) 5 April 1960

Ans: 1960 may 1

 

9) What is the ranking of Maharashtra in India according to Area?

  1. A) 3rd position
  2. B) 2nd position
  3. C) 1st position
  4. D) 5th position

Ans: 3rd position

 

10) Which is the first capital of Maharashtra?

  1. A) Mumbai
  2. B) Pune
  3. C) Nagpur
  4. D) Ahmadnagar

Ans: Mumbai

 

11) What is the second capital of Maharashtra?

  1. A) Pune
  2. B) Mumabi
  3. C) Bambay
  4. D) Nagpur

Ans: Nagpur

 

12) What is the cultural capital of Maharashtra?

  1. A) Nagpur
  2. B) Ahmadnagar
  3. C) Pune
  4. D) Mumbai

Ans: Pune

 

13) What is the state animal of Maharashtra?

  1. A) Indian roller
  2. B) Lion
  3. C) Indian Gaint Squirrel
  4. D) Tiger

Ans: Indian Gaint Squirrel

 

14) What is the state bird of Maharashtra?

  1. A) Yellow-footed green pegion
  2. B) White pegion
  3. C) Eagle
  4. D) Indian roller

Ans: Yellow-footed green pegion

 

15) How many districts are present in Maharashtra?

  1. A) 34
  2. B) 40
  3. C) 36
  4. D) 24

Ans: 36

 

16) Out of the six divisions of Maharashtra which division is famous for Sugar factories?

  1. A) Aurangzeb division
  2. B) Pune division
  3. C) Nashik division
  4. D) Amaravathi division

Ans: Pune division

 

17) Which is largest district by area in Maharashtra?

  1. A) Ahmadabad
  2. B) Mumbai
  3. C) Nagpur
  4. D) Pune

Ans: Ahmadnagar

18) Which is the largest district by population in Maharashtra?

  1. A) Mumbai
  2. B) Nagpur
  3. C) Ahmadabad
  4. D) Pune

Ans: Mumbai

19) The first train in India ran from which places?

  1. A) Ratnagiri to Raigad
  2. B) Mumbai to Dhule
  3. C) Nashik to Dhule
  4. D) Pune to Ahmadnagar

Ans: Mumbai to Thane

 

20) What are the major mineral resources of Maharashtra?

  1. A) Petroleum
  2. B) gold
  3. C) aluminium
  4. D) chalcopyrite

Ans: Coal, iron ore, Manganese, Bauxite, natural gas, Chromate, oil

 

21) What are the major industries in Maharashtra?

  1. A) Pharmaceuticals
  2. B) textiles
  3. C) coating
  4. D) plastic

Ans: Pharmaceuticals, chemicals, petroleum, machine tools, steel and iron industries

 

22) What are the major hills in Maharashtra?

  1. A) Raj pipla
  2. B) Ananthagiri
  3. C) Dhupghal
  4. D) Ezhimala

Ans: Raj Pipla and Gawilgarh hills

 

23) What are the hills on borders of Maharashtra and Gujarat?

  1. A) Ananthagiri
  2. B) Gawilgarh
  3. C) Ezhimala
  4. D) Raj Pipla

Ans: Raj Pipla hills

 

24) Which hills are on the border of Maharashtra and Madhya Pradesh?

  1. A) Ezhimala
  2. B) Gawilgarh
  3. C) Raj Pipla
  4. D) Ananthagiri

Ans: Gawilgarh hills

 

25) What of the following are the major rivers of Maharashtra?

  1. A) Mahanadi
  2. B) Kaveri
  3. C) Bhrahmaputra
  4. D) Narmada

Ans: Narmada, Tapi, Godavari, Krishna

 

26) Which is the second longest river of India anfter Ganga?

  1. A) Godavari
  2. B) Pinakini
  3. C) Kaveri
  4. D) Tugandabadra

Ans: Godavari

 

27) What are the main tributaries of Godavari in Maharashtra?

  1. A) Penganaga
  2. B) Tungabadra
  3. C) Ravi
  4. D) Sutlej

Ans: Penganaga, Purna, Pravara, wainganga, Manjira

 

28) What are the sub tributaries of the tributary Wainganga?

  1. A) Indravathi
  2. B) Penganaga
  3. C) manjira
  4. D) purna

Ans: Indravathi, Wardha

29) Where is the origin of river ‘Krishna’?

  1. A) Western Ghats
  2. B) Himalayas
  3. C) Eastern Ghats
  4. D) none of the above

Ans: Western Ghats-Mahabaleswar

30) Which of the following is one of the tributary of Krishna?

  1. A) Manjira
  2. B) Tungabadra
  3. C) Penganaga
  4. D) Wainganga

Ans: China, Tungabadra, etc

 

31) Wha are the National parks of Maharashtra?

  1. A) Nagarhole
  2. B) Gujarat national park
  3. C) Tadoba national park
  4. D) valley of flowers

Ans: Chandoli, Sanjay Gandhi, Gugamal, Navigaan, Tadoba national parks

 

32) Which is the biggest national park in Maharashtra?

  1. A) Sanjay Gandhi
  2. B) Tadoba
  3. C) Gujarat national park
  4. D) Nagarhole

Ans: Tadoba national park

 

33) Which in Maharashtra are both Tiger reserves and national parks?

  1. A) Navegon, Tadoba
  2. B) Gugamal
  3. C) Chandoli
  4. D) Sanjay Gandhi

Ans: Tadoba and Navegon

 

34) Which is the major lake which notified national Geo heritage monument in Maharashtra?

  1. A) Salim Ali lake
  2. B) Lonar lake
  3. C) Dal lake
  4. D) Chilika lake

Ans: Lonar lake

 

35) Which caves in Maharashtra of World Heritage Sites are under ASI?

  1. A) Baratang
  2. B) Ajantha caves
  3. C) Borra
  4. D) Badami

Ans: Ajantha Caves, Ellora caves, Elephant caves

 

36) Which is the world Heritage of India which is under the Ministry of Railways?

  1. A) Western Ghats
  2. B) Ellora caves
  3. C) Elephant caves
  4. D) Chhatrapathi Shivaji Terminal

Ans: Chhatrpathi Shivaji Terminal

 

37) Which is the world heritage in Maharashtra which is under protection of Ministry of envirment and Forest?

  1. A) Ajanta caves
  2. B) Ellora caves
  3. C) Elephant caves
  4. D) Western Ghats

Ans: Western Ghats

 

38) Which is the natural port of Maharashtra which is the biggest and busiest even during the time of Mughal’,s used by navy of Shivaji?

  1. A) Jawaharlal Nehru Port
  2. B) Blair port
  3. C) Mumbai port
  4. D) Marmugoa port

Ans: Mumbai port

 

39) Which port is know as Long port of Arabian sea?

  1. A) Kolkotta port
  2. B) Blair port
  3. C) Mumbai port
  4. D) Jawaharlal Nehru port

Ans: Jawaharlal Nehru Port

40) Which port in India handles 1/5th of the India’s foriegn trade which is in Maharashtra?

  1. A) Mumbai port
  2. B) Kolkotta port
  3. C) Jawaharlal Nehru port
  4. D) Chennai port

Ans: Mumbai port

41) What are the major tribes in Maharashtra?

  1. A) Munda
  2. B) Bhaina
  3. C) Angami
  4. D) Lambadi’s

Ans: Bhaina, Bhunjia, Dhodia, Katkari, Khan’s, Rathawa, Warlies

 

42) What are the major folk dances of Maharashtra?

  1. A) Lavani
  2. B) Kuchpudi
  3. C) Bharatanatyam
  4. D) Dandiya

Ans: Lavani, Loki, Lezim, Gafa, Nataka

 

43) Who is the Honarable chief minister of Maharashtra in the year 2020?

  1. A) Morarji Desai
  2. B) B.G.Kher
  3. C) Uddav Takkhare
  4. D) Narendra Modi

Ans: Uddav Takkhare

 

44) Who is the first chief minister of Gujarat after its formation in 1960?

  1. A) B.G.Kher
  2. B) Narendra Modi
  3. C) Yashwanthrao Chawan
  4. D) Jivraj Mehta

Ans: Jivraj Mehta

 

45) Who is the first Chief Minister of Maharashtra after bifurcation with Gujarat?

  1. A) Uddav Takkhare
  2. B) Yashwanthrao Chawan
  3. C) Jivraj Mehta
  4. D) B.G.Kher

Ans: Yashwanthrao Chawan

 

46) what are the famous sarees in Maharashtra?

  1. A) Paithani
  2. B) Silk
  3. C) Benares
  4. D) Cotton

Ans: Paithani

 

47) Which state is known as business of Bollywood?

  1. A) Delhi
  2. B) Gujarat
  3. C) Madya pradesh
  4. D) Maharashtra

Ans: Maharashtra

 

48) What is the important festival celebrated in Maharashtra?

  1. A) Pongal
  2. B) Ugadi
  3. C) Ganesh Chathurdi
  4. D) Holi

Ans: Ganesh Chathurdi

 

49) In which region does Maharashtra exist in India?

  1. A) Himalayas
  2. B) Eastern Ghats
  3. C) western Ghats
  4. D) Peninsular region

Ans: Peninsular region

 

50) What is the population of Maharashtra according to 2012?

  1. A) 13.5crores
  2. B) 10.9crores
  3. C) 11.42crores
  4. D) 12crores

Ans: 11.42crores

Download here Maharashtra state Gk Questions and Answers pdf File

Maharastra state Gk Questions and Answers Download

Leave a Comment