Punjab state Gk Questions and Answers

Punjab state Gk Questions and Answers are helpful for all the students. Since are attending quiz competitions this list will give a better idea and easy information. Inside we collected a huge list of Punjab Gk Questions and Answers are from previous quiz competitions. Here is the additional advantage we have given to download so anyone can use this data to prepare offline.

Punjab state Gk Questions and Answers

1) What is the capital of Punjab?

  1. A) Amritsar
  2. B) Chandigarh
  3. C) Barnala
  4. D) Mansa

Ans: Chandigarh

 

2) When was the formation day of Punjab?

  1. A) January 26 1950
  2. B) June 20 1950
  3. C) February 14 1951
  4. D) march 1 1950

Ans: January 26 1950

 

3) How many seats are available in the unicameral assembly of Punjab?

  1. A) 171
  2. B) 211
  3. C) 150
  4. D) 117

Ans: 117

 

4) How many Rajya Sabha seats are allotted for Punjab?

  1. A) 5
  2. B) 7
  3. C) 1
  4. D) 6

Ans: 7

 

5) How many Lok Sabha seats are allotted for Punjab?

  1. A) 13
  2. B) 21
  3. C) 9
  4. D) 31

Ans: 13

 

6) Where is the High court of Punjab located?

  1. A) Mansa
  2. B) Barnala
  3. C) Amritsar
  4. D) Chandigarh

Ans: Chandigarh

 

7) What is the language spoken by the people of Punjab?

  1. A) Punjabi
  2. B) Hindi
  3. C) Marathi
  4. D) Urdu

Ans: Punjabi

 

8) Whst is the main religion of Punjab?

  1. A) Sikh
  2. B) Christians
  3. C) Muslims
  4. D) Buddists

Ans: Sikh

 

9) What are the main rivers of Punjab?

  1. A) Tungabadra, Mahanadi
  2. B) Kaveri
  3. C) Sutlej, Ravi
  4. D) Saraswathi, Tapati

Ans: Sutlej, Ravi

 

10) What are the major industries of Punjab?

  1. A) Copper
  2. B) steel
  3. C) cement
  4. D) Clothing

Ans: Clothing, sugar, electronics, etc,

 

11) Who is the founder of Punjab?

  1. A) Guru Govindh Singh
  2. B) Hari Singh Nalwa
  3. C) Baba Deep Singh
  4. D) Banda Singh Bahadur

Ans: Banda Singh Bahadur

 

12) What is the meaning of the state ‘Punjab’?

  1. A) Mother of Rivers
  2. B) The land of Five rivers
  3. C) The rivers land
  4. D) none of the above

Ans: The land of Five rivers

 

13) How many districts are present in Punjab?

  1. A) 22
  2. B) 44
  3. C) 10
  4. D) 32

Ans: 22

 

14) Due to the fertile land in Punjab, what is the other name of Punjab?

  1. A) Farming land
  2. B) Granary of India
  3. C) Land of crops
  4. D) Agriculture

Ans: Granary of India

 

15) Who is the Chief Minister of Punjab(2020)?

  1. A) Baba Bahadur
  2. B) Amarinder Singh
  3. C) VP Singh Bahadur
  4. D) None of the above

Ans: Amarinder Singh

 

16) Who is Governor of Punjab (2020)?

  1. A) Bahadur
  2. B) Amarinder Singh
  3. C) VP Singh Bandar
  4. D) None of the above

Ans: VP.Singh Bandar

 

17) In which part of India is Punjab?

  1. A) Western Ghats
  2. B) South
  3. C) Northern India
  4. D) Eastern India

Ans: Northern India

 

18) Which is the state that is to the north of Punjab?

  1. A) Jammu and Kashmir
  2. B) Utterpradesh
  3. C) Rajesthan
  4. D) Himachal Pradesh

Ans: Jammu and Kashmir

19) Which state is to the east of Punjab?

  1. A) Rajesthan
  2. B) Haryana
  3. C) Himachal Pradesh
  4. D) Uttarakhand

Ans: Himachal Pradesh

 

20) Which state is to the southeast of Punjab?

  1. A) Haryana
  2. B) Jammu and Kashmir
  3. C) Himachal Pradesh
  4. D) Rajesthan

Ans: Haryana

 

21) Which state is to the southwest of Punjab?

  1. A) Pakistan
  2. B) Rajesthan
  3. C) Haryana
  4. D) Himachal Pradesh

Ans: Rajasthan

 

22) Which borders Punjab on the West?

  1. A) Himachal Pradesh
  2. B) Haryana
  3. C) Pakistan
  4. D) Rajesthan

Ans: Pakistan

 

23) What is the ranking of Punjab in India according to its area?

  1. A) 21st
  2. B) 20th
  3. C) 1st
  4. D) 13th

Ans: 20th position

 

24) What is the ranking of Punjab in India according to its Population?

  1. A) 16th
  2. B) 13th
  3. C) 19th
  4. D) 10th

Ans: 16th position

 

25) What are the major political parties of Punjab?

  1. A) AKALIDAL, CPI, INC
  2. B) AKALIDAL, CPI, BJP
  3. C) CPI, INC, BJP
  4. D) AKALIDAL, CPI, INC, BJP

Ans: AKALIDAL, CPI, INC, BJP

 

  • what are the places that attract tourists?
  1. Rocks
  2. Pink garden
  3. Rock garden
  4. Sand garden

Ans:Rock garden

 

  • What is the major dance performed them?
  1. Bangra dance
  2. Bungi dance
  3. Break dance
  4. Flock dance

Ans:Bangra dance

 

  • What are the places that attract the tourist?
  1. Leisure valley
  2. Valley
  3. Mountain valley
  4. Height

Ans: Leisure valley

 

  • State tree of Punjab?
  1. Indan rosewood
  2. Rose wood
  3. Sandle wood
  4. Red wood

Ans:Indian rosewood

 

  • which festival is celebrated in punjab?
  1. Desssura
  2. Baisakhi
  3. Ramjan
  4. Krishnastami

Ans:Baisakh

 

  • What is the state bird of Punjab?
  1. Baaz
  2. Wood peaker
  3. Sparrow
  4. King fisher

Ans:Baaz

 

  • Festival of Punjab?
  1. Bhogi
  2. Krishnastami
  3. Lohri
  4. Onam

Ans:Lohri

 

  • Forests and wild life sanctuaries in Punjab?
  1. Bhir Moti Bagh, Bir Dosanjh
  2. Uppal
  3. Wild life
  4. Bagh

Ans:Bhir Moti Bagh, Bir Dosanjh

 

  • What is the state flower of Punjab?
  1. Gladiolus
  2. Sunflower
  3. Marrigold
  4. Lilly

Ans:Gladiolus

 

  • which place attracts the tourists a lot?
  1. Gandhinagar
  2. Golden Temple
  3. Rose lands
  4. Forests

Ans: Golden temple

 

  • Places to which people attracts a lot?
  1. Jallianwala bagh
  2. Golden temple
  3. Rose land
  4. Forests

Ans:Jallianwala  bagh

 

  • What are the crafts of punjab?
  1. Flower embroidery
  2. Embroidary
  3. Animal embroidary
  4. Ornamental Embroidary

Ans: Flower embroidery

 

  • What are the arts in punjab?
  1. Wood inlayHashiarpur
  2. Wood designing
  3. Wood rendering
  4. Wooden moulding

Ans:Wood inlayHashiarpur

 

  • What is the state animal of punjab?
  1. Tiger
  2. Lion
  3. Blackbug
  4. Deer

Ans:Blackbug

 

  • Haryana was devided from?
  1. Delhi
  2. Punjab
  3. Maharastra
  4. Gujarath

Ans:Punjab

 

  • which amandment shows punjab?

A)48th

  1. 49th
  2. 50th
  3. 55th

Ans:48th

 

  • Who ruled punjab in anciant days?
  1. Ankith singh
  2. Ranjit singh
  3. Shanmukh singh
  4. Sunder singh

Ans:Ranjit singh

  • what are the minarals availablie?
  1. Granite, gypsum
  2. Limestone, Granite
  3. Limestone, gypsum
  4. Gold,coal

Ans:Limestone, gypsum

 

  • Which type of plantation is in punjab
  1. Wheat
  2. Paddy
  3. Maize
  4. Jowar

Ans:Maize

 

  • what is the percentage of geo graphical area
  1. 11
  2. 16
  3. 10
  4. 12

Ans:6.12

 

  • what is the literacy rate in Punjab?
  1. 84
  2. 84
  3. 84
  4. 84

Ans:75.84

 

  • what is the illetracy rate inn punjab?
  1. Nearly 24
  2. Nearly 23
  3. Nearly 22
  4. Nearly 25

Ans:Nearly 25

 

  • Which type of industry is mainly present in Punjab?
  1. Automobile
  2. Textile
  3. Agriculture
  4. Farming

Ans: Nearly 25

 

  • What is the population in Punjab?
  1. 8cr
  2. 8cr
  3. 8cr
  4. 8cr

Ans:2.8cr

 

Leave a Comment