Telangana Gk Questions and Answers

Telangana state Gk Questions and Answers are helpful for all the students. Since are attending quiz competitions this list will give a better idea and easy information. Inside we collected a huge list of Telangana Gk Questions and Answers are from previous quiz competitions. Here is the additional advantage we have given to download so anyone can use this data to prepare offline.

Telangana Gk Questions and Answers from the previous Quiz papers

Telangana Gk Questions and Answers

1) What is the other name for ‘Burra katha’ ?

  1. A) Hari katha
  2. B) Tandane katha
  3. C) Uggu Katha
  4. D) janapada Geethalu

Ans: Tandane Katha

 

2) What is the name of the story in which Lord Shiva has The Dream (Dhamarukam) in his hand?

  1. A) Uggu Katha
  2. B) Hari Katha
  3. C) Burra katha
  4. D) Janapada Geethalu

Ans: Uggu Katha

 

3) What is the traditional dance practiced in Warangal?

  1. A) Khadakali
  2. B) Kuchipudi
  3. C) Nagini Nruthyam
  4. D) Pereni Shiva Tandavam

Ans: Pereni Shiva Tandavam

 

4) Where is the Gusadi Dance conducted on the occasion of Diwali?

  1. A) Adilabad
  2. B) Warangal
  3. C) Medak
  4. D) Hyderabad

Ans: Adilabad

 

5) Which character in Chindu Bhagavantam is introduced by a comedian?

A)

B)

C)

D)

Ans: Buddar Khan

 

6) Which river Bank’s left side is situated the ‘Alampur Temple’?

  1. A) Mahanadi
  2. B) Tungabadra
  3. C) Kaveri
  4. D) Krishna

Ans: Tungabadra

 

7) In which district is the ‘Gnana Sarawathi’ temple situated?

  1. A) Adilabad
  2. B) Nalgonda
  3. C) Medak
  4. D) Khammam

Ans: Adilabad

 

8) In which district is the ‘Jain Temple’ in Kanupaka Situated?

  1. A) Hyderabad
  2. B) Nalgonda
  3. C) medak
  4. D) Khammam

Ans: Nalgonda

 

9) What is the new name for ‘Yadagutta’ by the Telangana Government?

  1. A) Yadadri
  2. B) Narasimha giri
  3. C) Seshagiri
  4. D) panakala swami

Ans: Yadadri

 

10) In which district is the Rajarajeswari temple situated at ‘Vemulawada’ ?

  1. A) Kareem Nagar
  2. B) Khammam
  3. C) Medak
  4. D) Nalgonda

Ans: Kareem Nagar

 

11) Who is the first immortal in the Telangana Sayudha war?

  1. A) Srinivas
  2. B) papaiaih
  3. C) Doddi Komaraiaih
  4. D) Godavari

Ans: Doddi Komaraiaih

12) When did the ‘Telangana Armed conflict'(Telangana Sayudha poratam) stop?

  1. A) 1951 October 21
  2. B) 1951 September 25
  3. C) 1951 July 10
  4. D) 1951 June 29

Ans: 1951 October 21

 

13) In which year of the Nijam time was the Sir Pur mill been constructed?

  1. A) 1939
  2. B) 1940
  3. C) 1938
  4. D) 1960

Ans: 1939

 

14) Which temple is famous for Visa sanctions (and nno ‘Hundi’) ?

  1. A) Annavaram
  2. B) Chilukuri Balaji temple
  3. C) Tirupati
  4. D) Srisailam

Ans: Chilukuri Balaji temple

 

15) Who constructed the Ramappa temple?

  1. A) Ramakrishna
  2. B) Recherla Rudrudu
  3. C) Ramadasu
  4. D) Srinivas

Ans: Recharla Rudrudu

 

16) What is the first name of ‘Golconda’?

  1. A) Mankhal
  2. B) Great fort
  3. C) Gul konda
  4. D) Hyderabad fort

Ans: Mankhal

 

17) What is the art called as, on which gold colour is painted on the black gun metal?

  1. A) Bindri
  2. B) Pembarthi

C)

D)

Ans: Bindri

 

18) ‘Cheryala’ paintings compitate with which states paintings?

  1. A) Rajasthan
  2. B) Maharashtra
  3. C) West Bengal
  4. D) All the above

Ans: All the above

19) Which is known as birth place for school Paintings?

  1. A) Warangal
  2. B) Cheeyala
  3. C) Medak
  4. D) mehedipatnam

Ans: Cheeyala

 

20) Which wood is used in Nirmal Hand crafts ?

  1. A) neem wood
  2. B) Poona tree(poonika chettu)
  3. C) teak wood
  4. D) sandle wood

Ans: Poona tree(poonika chettu)

 

21) During the time of Kakathiya’s which art have been most popular?

  1. A) Pembarthi
  2. B) Vangalpahad
  3. C) Shamirpet
  4. D) Bheemarthi

Ans: Pembarthi

 

22) For what is the Telangana Pembarthi handcraft is famous?

  1. A) Aluminium
  2. B) gold
  3. C) silver
  4. D) bronze

Ans: Bronze

 

23) Which is tribes(Tega) exist more in Telangana?

  1. A) Lambadi
  2. B) Banjara
  3. C) Bhovidi
  4. D) lambani

Ans: Lambadi’s

 

24) Where does the Pembarthi handcrafts exist?

  1. A) warangal
  2. B) medak
  3. C) Nalgonda
  4. D) Khammam

Ans: Warangal

Gujarat Gk Questions and Answers

Leave a Comment